איך מגישים תביעה קטנה?

מהן תביעות קטנות?

המנגנון של תביעה קטנה הוא הליך שיפוטי שנקבע בחקיקה מפורשת בישראל בחוק בתי המשפט (התשמ"ד 1984) ומטרתו לאפשר הליכי שיפוט מהירים וקצרים בעניינים שאינם דורשים בירור ממושך או שנושאיהם אינם סבוכים במיוחד כאן באתר בול תביעה אנחנו רוצים להסביר לכם איך לעשות את זה נכון. הגשת תביעה משפטית היא הליך סבוך, מורכב, ארוך ויקר ביותר. בתי המשפט במדינת ישראל מוצפים באינספור תביעות, עתירות וכתבי אישום ואדם המעוניין לטפל בענייניו המשפטיים נדרש לחכות משך זמן לא מבוטל כדי שניתן יהיה לנהל משפט ראוי בעניינו. כתוצאה מכך, ומתוך הרצון של המדינה להנגיש את משאבי מערכת השיפוט לכלל אזרחי המדינה נקבעה בחוק אפשרות התביעה הקטנה. תביעות קטנות הן תביעות שבהן סכום התביעה אינו גבוה, ועורכי דין אינם רשאים לייצג לקוחות במהלך ההליך. התביעה מוגשת (ראה להלן בפירוט כיצד) לבית משפט השלום במחוז הרלוונטי, וברובן המוחלט של תביעות קטנות ניתנת החלטה כבר במועד הדיון הראשון ובמקרים נדירים – ימים ספורים לאחר מכן. יתרונה של התביעה הקטנה כאמור הוא בכך שהיא איננה דרושת משאבים כלכליים ניכרים והיא מנוהלת ביעילות ובמהירות ובכך מאפשרת ליותר אזרחים להנות ממשאבי מערכת המשפט לצורך הסדרת סכסוכיהם.

מהם התנאים להגשת תביעה קטנה?

תביעה קטנה יכולה להיות מוגשת רק בנושא סכסוך אזרחי (להוציא עתירה מנהלית לדוגמא), כל עוד סכום התביעה אינו עולה (נכון לשנת 2022) על 34,600 שקלים. על התובע להיות בהכרח אדם פרטי (להוציא בעל חברה פרטית או נושא משרה ציבורית). לכל אדם מוקנית הזכות להגיש עד חמש תביעות קטנות בשנה לבית משפט השלום שבאזור מגוריו. כל תביעה שאיננה עולה על תנאים בסיסיים אלו תופנה, לפי שיקול דעת בית המשפט, להליך תביעה רגיל בבית המשפט, או לחילופין התובע יידחה ויידרש להגיש את תביעתו מחדש כתביעה במסלול ה"רגיל". תביעה קטנה

כיצד ניתן להגיש תביעה קטנה?

הגשת תביעה קטנה דורשת ראשית כל שכלל המסמכים הרלוונטיים יוגשו למזכירות בית המשפט המתאים לתביעות קטנות, בדר"כ לפי מקום מגורי הנתבע או מקום העסק אותו תובעים. מבין כלל המסמכים שיש להגיש בעת הגשת תביעה קטנה ניתן למנות את טופס התביעה הרשמי, פרטי זהות של התובע והנתבע ותשלום אגרה. ראשית, יש להגיש כתב תביעה הכולל בתמצית את עיקרי הטענות והעובדות הרלוונטיות המצדיקות את טענות התובע – זהו מסמך שאמור להסביר בקצרה מדוע התובע זכאי לסכום הכסף אותו הוא דורש מהנתבע. לכתב התביעה יש לצרף גם את כלל המסמכים והראיות הרלוונטיות לכתב התביעה (תצלומי דוחו"ת, קבלות וכן הלאה), וכן את פרטי הזהות המלאים של התובע וככל שניתן – גם של הנתבע. את כתב התביעה יש להגיש בשלושה העתקים שונים למזכירות בתי המשפט, במידה ויש יותר מנתבע אחד יש לצרף עותק נוסף. את הטפסים אותם יש למלא עם פרטי כתב התביעה ניתן לקבל במזכירות בית המשפט לתביעות קטנות או להוריד אותם מהאתרים הממשלתיים הרלוונטיים כגון "נט-המשפט". בנוסף, כל פתיחת תיק בבית המשפט במדינת ישראל מלווה בתשלום אגרה ממשלתית שנקבעת בהתאם לסכום התביעה. האגרה הנדרשת לתשלום על תביעות מסוג "תביעות קטנות" היא מצומצמת במיוחד כדי שלא להטיל כאמור מעמסה כלכלית כבידה על מגישי התביעות מסוג זה. ניתן לפתוח בתביעה קטנה על ידי הגשת המסמכים ותשלום האגרה הישר במזכירות בית המשפט לתביעות קטנות שבאזור מגורי/מקום עיסוקו של הנתבע. אמנם, חשוב לדעת שבשנים האחרונות הונגש הליך "תביעות קטנות" עוד יותר וניתן למלא את כל המסמכים הרלוונטיים גם באמצעות אתרים שמתאימים לכך ברשת האינטרנט.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נפגעת בתאונת דרכים? פנה אלינו
משרד עורכי דין ג'יני זיו

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

צור קשר
בול תביעה
דילוג לתוכן