מה חשוב לדעת על הכנת כתב הגנה?

כתבי הטענות, או "כתבי בית דין" בשפה המשפטית של עורכי הדין, הם המסמכים שבאמצעותם מתנהלת כל תביעה משפטית: כתב תביעה, כתב הגנה וכתב תביעה שכנגד. בשיטת המשפט הישראלית, כמו בשיטות האנגלו-אמריקאיות, ישנה חשיבות קריטית לכתבי הטענות, מאחר שאסור לצדדים במשפט להעלות במהלך הדיון בפני השופט שום טענה שלא נכללה קודם לכן בכתב הטענות ואסור להם להסתמך על אף ראיה שלא צורפה לכתב הטענות, למעט מקרים חריגים מאוד.

מה חשוב לדעת על כתבי טענות

בהליך תביעה קטנה אין ייצוג עורכי דין, ומכיוון שכאמור ישנה חשיבות רבה כל כך לכתבי הטענות בשיטת המשפט שלנו, חשוב להבין כיצד כדאי לנו לנסח את כתבי הטענות, מה עלינו לכלול בהם וכן הלאה. ראשית יש להבין שכתב הגנה מוגש תמיד ביחס לכתב התביעה, ותפקידו להציג את עמדת הנתבע ביחס לעמדת התובע. כך לדוגמא, אם התובע טוען שהנתבע חייב לו סכום כסף מסוים במסגרת הלוואה שלא החזיר לידיו, לא יועיל לנו לטעון שהתובע פגע בנו בהזדמנות מסוימת – עלינו לענות ישירות לטענותיו (השבתי את הכסף/ לא לוויתי מעולם/ תנאי ההלוואה מאפשרים לי להמתין ועוד).

לאחר שמוגש כתב התביעה ונמסר לידי הנתבע, עומדים לרשותו 30 יום להשיב לטענות שהועלו נגדו באמצעות כתב הגנה או תביעה שכנגד. מאחר שלכתב תביעה ישנו מבנה ספציפי, מבנה כתב ההגנה מחקה את אותו המבנה בדיוק כדי לוודא שהוא אכן עונה על כל הטענות הרלוונטיות. מבנה כתב ההגנה:

  1. פרטי הנתבע והתובע: לרוב פרטי התובע והנתבע מפורטים כבר בכתב התביעה, אך למען הסדר הטוב, תיקוני טעויות וכן כדי לאפשר לבית המשפט להתחקות אחר כתבי הטענות השונים יש למלא את כל הפרטים הנדרשים.
  2. תגובת הנתבע לטענות התובע: חלק זה בכתב ההגנה מחולק לשני תתי חלקים המקבילים לשני תתי חלקים זהים בכתב התביעה. תת החלק הראשון מכיל סדרה של שאלות ספציפיות אודות הרקע לתביעה (האירוע הרלוונטי, סכום התביעה, העילה המרכזית וכן הלאה), ועליו יש לענות בצורה ספציפית וקצרה. תת החלק השני בכתב התביעה מכיל תיאור בשפה חופשית של נימוקי התביעה עליהם יש להשיב בשפה חופשית גם כן.
  3. צירוף מסמכים ועדויות: בחלק זה יש לפרט אילו מסמכים וראיות מצורפים כנספחים לכתב ההגנה, ואילו עדים עשויים להיות מזומנים לטובת ההגנה. חשוב מאוד לזכור כי לא ניתן להעלות במהלך הדיון במשפט שום ראיה שלא צורפה לכתב ההגנה ולא ניתן לזמן שום עד שלא צוין בו במפורש. לאחר חלק זה יצורפו המסמכים הרלוונטיים לטובת ההגנה תחת כותרות נספחים בהתאמה לרשימה.

עצות חשובות להכנת כתב הגנה

כדי להגיב באופן נאות לטענות התביעה, עלינו להבין כיצד בנוי טיעון משפטי. טיעון משפטי בנוי משלושה חלקים בסיסיים: ראיה, בקשה לסעד ונימוק המקשר בין שניהם. כאשר אדם תובע את חברו על הלוואה שלא שולמה הטיעון המשפטי שלו יתבסס על הראיות הרלוונטיות (עדויות, חוזה הלוואה וכד'), יבקש סעד של השבת ההלוואה כולל הפיצוי לו הוא זכאי ויטען שעל בסיס הראיות שהוצגו ישנה סיבה משפטית (חוק, תקדים וכד') שבגינה על בית המשפט להעניק לו את הסעד בו הוא חפץ.

כדאי לבנות טבלה או רשימה מסודרת של כלל טיעוני התביעה – מה הסעד שנתבע, מה הראיה עליה התבסס התובע, ומה הנימוק המשפטי. בחלק של תגובת הנתבע נכתוב בצורה מסודרת ובהתאמה מדויקת לטענות התובע מדוע לא מגיע לו הסעד אותו הוא מבקש (הראיה איננה נכונה, הנימוק שגוי, הסעד אינו תואם את הנסיבות ועוד).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נפגעת בתאונת דרכים? פנה אלינו
משרד עורכי דין ג'יני זיו

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

צור קשר
בול תביעה
דילוג לתוכן