הכנת כתב תביעה

יצירתה של ערכאת התביעות הקטנות, בה הצדדים אינם מיוצגים על ידי עורכי דין המנוסים בכל פרטי כתבי הטענות למיניהן, יצרה מצב בו הצדדים נדרשים להתמודד לבדם עם המסמכים המשפטיים השונים. המלאכה איננה קשה מאוד, אבל עליה להיעשות בצורה מסודרת כדי להבטיח את סיכויי תביעתך.

איך עובדת תביעה

במדינת ישראל שיטת ההליך המשפטי היא אדוורסרית: בשיטה זו כל אחד מצדדי הסכסוך הוא בעל זכות שווה לשטוח את טענותיו בפני השופט ולנסות ולשכנע אותו בצדקת עמדתו, לאחר שכל צד שטח את עמדתו – על השופט להכריע לפי הדין והחוק הקיים במדינה. חשוב להבין את השלכות השיטה, ככלל אסור לשופט להתייחס לשום טענה או ראיה שלא הועלתה במפורש במסגרת הדיון או בכתבי הטענות על ידי אחד הצדדים ואסור לאף אחד מן הצדדים לטעון במהלך המשפט אף טענה שלא הוצגה קודם לכן בכתב הטענות שלו ואסור לו להסתמך על אף ראיה שלא צורפה לכתב הטענות.

המבנה הבסיסי של השיטה פשוט באופן יחסי. בשלב הראשון על התובע להגיש את כתב התביעה שלו, ובכך נפתח תיק בבית המשפט ונמסרת הודעה לנתבע ולעיתים גם לצד ג' אשר יש לו קשר לעניין. בשלב הבא לנתבע יש עד 30 יום לכתוב ולהגיש לבית המשפט את כתב ההגנה שלו, ובאותה מסגרת הזמן עומדת לו הזכות להגיש גם "תביעה שכנגד" – הליך שבמסגרתו הנתבע יכול, לעניינים מסוימים, להפוך להיות גם התובע. לאחר שמוגשים כתבי הטענות נקבע מועד לדיון אחד או יותר ככל שיש בכך צורך, עד להכרעה בדיון.

מבנה כתב תביעה

כתבי טענות הוא שם כולל למסמכי בית דין המוגשים מצד התובע או מצד הנתבע. כתבי הטענות עשויים להיות כתב תביעה (המוגש על ידי התובע) כתב הגנה (המוגש על ידי הנתבע) או כתב תביעה שכנגד (המוגש גם הוא על ידי הנתבע). כתב התביעה בנוי ממספר חלקים מוגדרים ומסודרים:

  1. פרטי התובע והנתבע: חלק זה נועד ליידע את בית המשפט בדיוק מיהו התובע ומיהו הנתבע, בין היתר כדי שיהיה אפשר ליידע את האחרון בדבר התביעה שהוגשה נגדו. אין חובה לדעת את כלל הפרטים המזהים הרלוונטיים של הנתבע, אבל ללא פרטים מסוימים כדוגמת שם, כתובת ואמצעי תקשורת של הנתבע (אימייל, טלפון וכד') לא ניתן כמובן להגיש תביעה.
  2. תיאור התביעה: בחלק זה על התובע לפרט בשני תתי חלקים את עילת התביעה. בחלק הראשון יש לתאר לפי סדרת שאלות מוגדרות וספציפיות סביב איזה אירוע נסובה התביעה (נזק, חוזה וכד') מה סכום הכסף הנתבע ועוד. בתת-החלק השני יש לתאר את נימוקי התביעה, דהיינו כיצד חומר הראיות שיצורף לכתב התביעה יוצר עילה משפטית שבגינה מגיע לתובע לקבל את מה שהוא מבקש.
  3. נספחי ראיות: בשלב הבא יש לציין במפורש אילו ראיות מצורפות לכתב התביעה, ואילו עדים (ככל שישנם) ירצה התובע לזמן לטובתו במהלך המשפט. את חומר הראיות עצמו, ככל שהוא ניתן לסריקה והדפסה על נייר, יש לצרף בסוף כתב התביעה תחת נספחים ממוספרים כפי שמופיע בתבנית כתב התביעה.

כאמור, חשוב מאוד לזכור שכל ראיה או טענה שאיננו מעלים בכתב התביעה לא נוכל להעלות לאחר מעשה במשפט עצמו, לכן כדאי לוודא היטב שצירפנו את כל הראיות הרלוונטיות לכתב התביעה וכתבנו את כל הטענות הרלוונטיות. מומלץ להתנסח באופן בהיר ומסודר אך לא בשפה מליצית וגבוהה שכן במקרים רבים שפה זו איננה מסייעת להבהיר את טענותיך אלא דווקא מערפלת אותן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נפגעת בתאונת דרכים? פנה אלינו
משרד עורכי דין ג'יני זיו

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

צור קשר
בול תביעה
דילוג לתוכן