תביעות קטנות נגד מוצרים פגומים

הגשת תביעה בישראל הינה תהליך מורכב וארוך, שכרוך בהוצאות כספיות גבוהות ומרובות. הסיבה המרכזית לכך היא שבמרביתם המוחלט של המקרים, מדובר בתביעות בסכומים גדולים מאוד.

אולם, ישנם מקרים יום-יומיים רבים שבהם נעשה עוול לאנשים, אך גובה הנזק שנגרם ממנו לא עולה לכדי סכום שבגינו ניתן להגיש תביעה רגילה לבית המשפט – תביעה שלרוב דורשת ייעוץ משפטי. לשם כך קיים מנגנון אזרחי נפוץ ויעיל, שמאפשר לאדם או קבוצת אנשים פרטיים שנגרם להם נזק לקבל בגינו פיצוי עד סכום תביעה מקסימלי. סכום זה עומד כיום (נכון לשנת 2024) על 37,700 שקלים. מנגנון זה מנגיש את ההליך המשפטי לציבור במקרים בהם אין צורך משמעותי בידע משפטי מעמיק.

תביעה קטנה מוגשת לבית המשפט לתביעות קטנות, שהוא למעשה בית משפט שלום שמחזיק בסמכות נוספת לדון בתביעות כגון אלו מכוח חוק בתי המשפט, התשמ"ד-1984.

תביעות קטנות נגד מוצר פגום ללא הוכחת רשלנות

אחד המקרים הנפוצים בהם משתמשים במנגנון התביעה הקטנה נוגע למוצרים פגומים. כשאנו רוכשים מוצר – אוכל, שתייה, ביגוד, ריהוט ועוד, אנו מצפים לקבל את המוצר בעדו שילמנו, וכן כי המוצר יהיה תקין ומוכן לשימוש. זוהי למעשה זכותו של כל צרכן לקבל את המוצר שרכש מבית עסק, והשימוש בו יהיה סביר ותקין.

סעיף 2 לחוק האחריות למוצרים פגומים, תש"ם-1980 קובע כי היצרן יהיה מחויב לפצות צרכנים שנגרם להם נזק גופני כתוצאה מפגם שקיים במוצר שייצר, בין אם היצרן אשם בהיווצרותו וקיומו של הפגם ובין אם לאו. למעשה, מדובר בסעיף שמאפשר לצרכן לתבוע בגין נזק שנגרם לו, ללא צורך בהוכחת רשלנות מצד היצרן, ובכך הנטל שמוטל על הצרכן התובע – ללא ייעוץ משפטי במקרה שכזה – קל יותר, והאחריות המוטלת על היצרן מוגברת.

מהו מוצר פגום?

סעיף 3 לחוק האחריות למוצרים פגומים מגדיר מהו מוצר פגום. על פי הסעיף, מוצר עולה כדי מוצר פגום במידה וקיים בו ליקוי שעלול לגרום נזק לגוף; במידה ובנסיבות העניין, נדרשות אזהרות או הוראות טיפול ושימוש מטעמי בטיחות, והן לא ניתנו או שאינן מתאימות בהתחשב בסכנה הכרוכה במוצר; וכן, הסעיף קובע חזקה לפיה המוצר היה פגום אם נסיבות המקרה מתיישבות יותר עם המסקנה שהיה פגום, מאשר עם המסקנה שהיה תקין.

במידה והיצרן או הגוף האחראי על המוצר לא מוכן לפצות את הצרכן בגין המוצר או השירות הלקוי, הצרכן יכול לפנות לערכאות שיפוטיות ולתבוע את היצרן במסגרת הליך התביעה הקטנה בגין פגם במוצר או בגין שירות גרוע שניתן על ידי שירות הלקוחות שמציע היצרן בעבור המוצר (למשל, שירותי התקנה של מכונת כביסה).

תנאים להגשת תביעה קטנה בגין מוצרים פגומים

הגם שחוק האחריות למוצרים פגומים מקל מאוד עם התובע ומבטל כמעט לחלוטין את נטל ההוכחה של רשלנות מצד היצרן, המחוקק הגדיר מספר תנאים לפיהם ניתן להגיש תביעה קטנה בגין נזק שנגרם כתוצאה ממוצר פגום.

ראשית, היצרן רשאי להגיש תביעה בגין נזק שכזה בתוך 3 שנים מיום היווצרות הנזק. במידה וחלף מועד זה, תחול על התביעה התיישנות ולא ניתן יהיה להגיש אותה. זאת בניגוד לתביעות אזרחיות רגילות בהן תקופת ההתיישנות עומדת של 7 שנים.

שנית, סעיף 5 לחוק קובע כי במידה ונגרם לתובע אובדן כושר השתכרות כתוצאה מהשימוש במוצר הפגום, הפיצוי המקסימלי יעמוד על שליש מהשכר הקבוע במשק. בנוסף, במידה והתביעה אכן מוגשת לפי חוק האחריות למוצרים פגומים, ניתן להגיש תביעה בגין אובדן כושר השתכרות חלקי בלבד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נפגעת בתאונת דרכים? פנה אלינו
משרד עורכי דין ג'יני זיו

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

צור קשר
בול תביעה
דילוג לתוכן